Beating Alpha

iterating towards truth

Uncategorized

HDP – Česká Republika

Hrubydomaciprodukt

Óóó. Jaké pak zklamání. Vždycky mě fascinuje s jakým překvapením vítají ekonomové a analytici nová data. Jako by opět všechny hrozně překvapilo to, že naše HDP neroste dvouciferným tempem. Asi jim paměť špatně slouží, protože ještě před pár měsíci se jednalo o nejhorší krizi od roku 1929 a vzhledem k tomu, že naše ekonomika je velice těsně korelována s Německem kladu si otázku, proč ješte stále někoho zaskočí informace o tom, že oživení probíhá pomalu. Tady jsou některé názory vypíchnuté z indes.cz:

“Mizerný výsledek ekonomiky za poslední kvartál ukazuje, že oživení přijde se zpožděním a navíc bude nejspíše jen pozvolné, malé a velmi zranitelné,” říká analytik ČSOB Petr Dufek.

“Tento růst bude ovšem způsoben pouze pozitivním příspěvkem na straně zásob, ostatní složky HDP by měly k růstu přispívat negativně. Důvodem je zejména očekávaný vývoj v eurozóně, ukončení šrotovného v zahraničí a také domácí fiskální restrikce s největším vlivem na spotřebu domácností,” vysvětlil Jiří Škop z Komerční banky.

Leave a Reply