Beating Alpha

iterating towards truth

Uncategorized

Týdenní přehled článků o investování: 20.2.2010

Buffettova odpověď na otázku, “jak se stát inteligentním investorem”:

Kratký překlad: “Buffett navštívil 49 vysokých škol a univerzit v tomto roce. Říká, že pokud by vedl obchodní školu, tak by měl jen 2 předměty. Jak ocenit podnik a jak přemýšlet o trhu. Žádná moderní teorie portfolia, žádné beta, atd. Nemusíte mít pravdu u 4000 nebo 400 podniků, snad ani u čtyřiceti. Začněte s malým počtem společností a pomalu váš kruh rozšiřujte. Neztrácejte čas se společnostmi, které nelze snadno ocenit. Účetnictví je užitečné, ale někdy zavádějící. Trvanlivost konkurenční výhody je klíčem k úspěchu. A výkyvy trhu? Trh je tu pro to aby nám sloužil, nikoliv aby nám přikazoval jak se máme chovat. Jste-li investor, a je vaše IQ 150, vemte 30 bodů a prodejte je někomu jinému. Být géniem může být špatná věc v tomto druhu podnikání. Vaše rozhodnutí musí mít vnitřní podporu a klid, protože budou doby, kdy bude vaše rozhodnutí zpochybňováno. Nevím nakolik je to vrozená vlastnost a do jaké míry se jí dá naučit, ale je dobré ji mít. Je to jednoduché, ale není to snadné. Žádná vysoká matematika. Není to složité. Ale musíte být emočně stabilní. Pokud budete, časem se Vám povede!”

Více na gurufocus.com
zdroj: gurufocus.com

Článek s hedge fund manažerem fondu obchodující převážně zlato a vše co se točí kolem něj. Pan MacLean mluví převážně o nezvyšující se produkci, rostoucí poptávce jak ze strany státu tak ze strany investorů. Zároveň očekává růst hodnoty tohoto zlatého kovu. Zajímavý článek hoden přečtení. Tady nabízím je některé části, které mě zaujaly:

Kratký překlad: “Pan MacLean raději investuje do společností, které prokázaly schopnost významně zvyšit stávající rezervy a prostředky na provoz svých dolů a pokročilejší průzkumné prace – něco, co nazývá “high wealth-creation yield” firmy. Nemá zájem o nákup důlních firem jejich zlaté doly jsou teprve ve fázi výstavby, kde se obvykle nachází větší riziko spojené s touto výstavbou a vlastní hodnota investice může být znehodnocena zpožděním, překročením nákladů a vlastního kapitálu.

Pokud se globální ekonomika zotaví, myslím, že poptávka po zlatě vzroste. Žádné nové příležitosti nevznikají a tak až vzroste poptávka dojde k růstu této komodity.

Myslím, že spodní hranice zlata je limitována právě proto, že trh je schopen uspokojit pouze dva-třetiny celkové poptávky.

Poptávka po zlatě v minulosti byla asi 3800 až 4000 tun ročně. Jsme hluboko pod touto hranicí , která je potřebná pro uspokojení alespoň  průměrné poptávky.”

Více na theglobeandmail.com
zdroj: theglobeandmail.com


Dell a HP předpovídají zlepšení trhu s počítači:

Kratký překlad: “Deutsche Bank analytik Chris Whitmore říká “dílčí důkazy související se zlepšením PC cyklu, který spolu s kladnou odezvou na Win 7, nám dává větší důvěru, že  korporátní investice v tomto segmentu budou nabírat na síle.”

Více na marketwatch.com
zdroj: marketwatch.com


ČNB hrozí fondům pokutou až pět milionů
:

Konečně nějaká opatření ze strany ČNB: “fondy musejí od dubna ke smlouvě přikládat jednotný formulář, jenž bude obsahovat celou výši provize, kterou poradce za přilákání klienta obdrží.”

Více na ekonomika.ihned.cz
zdroj: ekonomika.ihned.cz

Leave a Reply